Vitamín C a jeho vliv na náš organismus
Vitamín C má vliv na mnoho fyziologických procesů, které se v našem těle odehrávají. Kromě toho je to jeden z nejdůležitějších vitamínů, které pro zdravé fungování těla potřebujeme. Nemá na svědomí jen posilování imunity nebo účinný boj s únavou, spektrum jeho účinků je mnohem širší. Co všechno tento pro život nezbytný vitamín, známý také jako kyselina askorbová, ovlivňuje, kolik ho potřebujeme a odkud ho získáme?
Doplnit vitamín C se snažíme především, když se dostaví nachlazení, záněty horních cest dýchacích nebo chřipka. Měli bychom však mít na mysli, že pro naše zdraví, a i to psychické, je důležité udržovat jeho hladinu v našem těle konstantně. Kromě toho, že napomáhá správnému fungování imunitního systému a bojuje s infekčními onemocněními, ovlivňuje také naši mysl a vzhled.
Vliv vitamínu C na náš organismus
Vitamín C je významný antioxidant, který chrání buňky před nežádoucím působením volných radikálů. Ty vznikají v našem těle jako vedlejší produkt metabolismu. Zdrojem jejich tvorby může být nevhodná strava, stres nebo znečištěné ovzduší. Správná hladina vitamínu C působí v organismu následovně:
- Chrání buňky před oxidativním stresem – a tím zpomaluje proces stárnutí.
- Podporuje tvorbu kolagenu, který je důležitý pro normální funkci kostí, zubů, dásní, svalů, chrupavek, ale i kůže – vitamín C tak pokožku udržuje přirozeně pružnou, svěží a vitální.
- Ovlivňuje správné vstřebávání železa.
- Eliminuje únavu a vyčerpání a zabraňuje ztrátě energie organismu.
- Podporuje činnost nervové soustavy a celkového psychického stavu organismu.
- Pomáhá chránit vitamíny A a E před oxidací.
Přírodní zdroje vitamínu C
Na rozdíl od zvířat, která si ve svém organismu dokáží vytvořit vitamín C přirozeně, je lidské tělo zcela odkázané na příjem tohoto vitamínu ze stravy. Mezi jeho hlavní zdroje patří čerstvé ovoce a zelenina. Slovíčko čerstvé je zásadní, vitamín C se totiž rozkládá působením tepla a vzduchu. Vysoký podíl tohoto vitamínu obsahuje brokolice, černý rybíz, rakytník, ostružiny, šípky, papriky a samozřejmě citrusové plody, kde je ho však překvapivě menší množství než např. v růžičkové kapustě. Významnými zdroji jsou i zelí, špenát a brambory.
Jaká je denní dávka vitamínu C?
Vitamín C se řadí mezi ve vodě rozpustné vitamíny a jeho nadbytečné množství snadno a rychle vyloučíme močí. Nemusíme mít tedy obavy z případného předávkování, na rozdíl od vitamínů rozpustných v tucích. Doporučená denní dávka se u dospělého člověka pohybuje okolo 80-100 mg, záleží však na momentálním stavu, věku a dalších faktorech.
Kdy je vhodné příjem vitamínu C zvýšit?
- při zvýšené fyzické i psychické zátěži, stresu
- při zánětlivém a infekčním onemocnění, např. při chřipce a nachlazení
- v období těhotenství a kojení
- při rekonvalescenci
- před operací, při poúrazových stavech a hojení ran
- pokud trpíte chudokrevností
- pokud kouříte
- při celkovém neprospívání organismu
Vitamín C jako doplněk stravy
Ne vždy je člověk schopen nároky svého organismu na vitamín C uspokojit běžnou stravou. V tu chvíli je na místě zařadit do výživového jídelníčku doplňky stravy, kterých je na trhu velké množství – ať už ve formě kapek, kapslí, žvýkacích nebo šumivých tablet. I když je jejich užívání zcela bezpečné, přemíra jejich užívání může způsobit alergické reakce nebo zažívací potíže. V případě, že si nejste jistí množstvím, případně trpíte poruchou metabolismu nebo onemocněním ledvin a močových cest, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.
Zdroj fotografií: Depositphotos.com