0

KATEGORIE

Menu

Vitamín C je pro naše zdraví nepostradatelný

Vitamín C má vliv na nespočet fyziologických procesů, které se v našem těle odehrávají. Kromě toho je to jeden z nejdůležitějších vitamínů, které pro zdravé fungování těla potřebujeme. Nemá na svědomí jen posilování imunity nebo účinný boj s únavou, škála jeho účinků je mnohem širší. Co všechno tento pro život nezbytný vitamín, známý také jako kyselina askorbová, ovlivňuje, kolik ho potřebujeme a odkud ho získáme?

Doplnění vitamínu C bereme pravděpodobně nejvíce v potaz ve chvíli, kdy se dostaví nachlazení, záněty horních cest dýchacích nebo chřipka. Měli bychom však mít na mysli, že pro naše zdraví, a i to psychické, je důležité udržovat jeho hladinu v našem těle konstantně. Kromě toho, že napomáhá správnému fungování imunitního systému a bojuje s infekčními onemocněními, ovlivňuje také naši mysl a vzhled.

Vliv vitamínu C na náš organismus

Vitamín C je významný antioxidant, který chrání buňky před nežádoucím působením volných radikálů. Ty vznikají v našem těle jako vedlejší produkt látkové výměny. Zdrojem jejich tvorby může být nevhodná strava, stres nebo znečištěné ovzduší. Správná hladina kyseliny askorbové v organismu tak účinně zabraňuje vzniku nejrůznějších onemocnění. 

  • Chrání buňky před oxidativním stresem – a tím zpomaluje proces stárnutí.
  • Podporuje tvorbu kolagenu, který je důležitý pro normální funkci kostí, zubů, dásní, svalů, chrupavek, ale i kůže – vitamín C tak pokožku udržuje přirozeně pružnou, svěží a vitální.
  • Stojí za správným vstřebáváním železa.
  • Eliminuje únavu a vyčerpání a zabraňuje ztrátě energie organismu.
  • Podporuje činnost nervové soustavy a celkového psychického stavu organismu.
  • Pomáhá chránit vitamíny A a E před oxidací.

Přírodní zdroje vitamínu C

Na rozdíl od zvířat, která si ve svém organismu dokáží vytvořit vitamín C přirozeně, je lidské tělo zcela odkázané na příjem tohoto vitamínu ze stravy. Mezi jeho hlavní zdroje patří čerstvé ovoce a zelenina. Slovíčko čerstvé je zásadní, vitamín C se totiž rozkládá působením tepla a vzduchu, takže např. ve vařené zelenině už ho nenajdeme tolik, co v syrové. Vysoký podíl tohoto vitamínu obsahuje brokolice, černý rybíz, rakytník, ostružiny, šípky, papriky a samozřejmě citrusové plody, kde je ho však překvapivě menší množství než např. v růžičkové kapustě. Významnými zdroji jsou i zelí, špenát a brambory.

Jaká je denní dávka vitamínu C?

Vitamín C se řadí mezi ve vodě rozpustné vitamíny a jeho nadbytečné množství snadno a rychle vyloučíme močí. Nemusíme mít tedy obavy z případného předávkování, na rozdíl od v tucích rozpustných vitamínů. Doporučená denní dávka se u dospělého člověka pohybuje okolo 80-100 mg, záleží však na momentálním stavu, věku a dalších faktorech. Kdy je vhodné příjem vitamínu C zvýšit?

  • při zvýšené fyzické i psychické zátěži, stresu
  • při zánětlivém a infekčním onemocnění, např. při chřipce a nachlazení
  • v období těhotenství a kojení
  • při rekonvalescenci
  • před operací, při poúrazových stavech a hojení ran
  • pokud trpíte chudokrevností
  • pokud kouříte
  • při celkovém neprospívání organismu

Vitamín C jako doplněk stravy

Ne vždy je člověk schopen nároky svého organismu na vitamín C uspokojit běžnou stravou. V tu chvíli je na místě zařadit do výživového jídelníčku doplňky stravy, kterých je na trhu velké množství – ať už ve formě kapek, kapslí, žvýkacích nebo šumivých tablet, ale také vitamínových nápojů. I když je jejich užívání zcela bezpečné, přemíra jejich užívání může způsobit alergické reakce nebo zažívací potíže. V případě, že si nejste jistí množstvím, případně trpíte poruchou metabolismu nebo onemocněním ledvin a močových cest, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com 

Vitamín C je pro naše zdraví nepostradatelný

Štítky:


Doporučené produkty